Wyszukiwarka produktów

Pytania i odpowiedzi

Składniki

Poznaj składniki mleka modyfikowanego i ich wplyw na rozwój Twojego dziecka.

Dlaczego mleko Mamy jest najlepsze?

  • 1
    Białko mleka matki jest najlepiej przyswajalne. A właśnie ta substancje jest podstawowym budulcem młodego organizmu.
  • 2
    Przeciwciała i enzymy obecne w mleku matki chronią niemowlę przed chorobami i alergią. Największe ilości tych substancji znajdują się w siarze, tj. mleku wydzielanym przez kobiece gruczoły mleczne tuż po porodzie. Dzięki temu dziecko od razu po przyjściu na świat dostaje ogromną dawkę odporności.
  • 3
    Witaminy są niezbędne w prawidłowym przebiegu procesów życiowych. Mleko matki jest bogate w niemal wszystkie witaminy i zawiera je w odpowiednich ilościach. Wyjątki to witaminy D3 i K, ale dodatkowe ich podawanie należy skonsultować z lekarzem.
  • 4
    Składniki mineralne gwarantują prawidłowy rozwój oraz zdrowie. W mleku matki znajdują się m.in.: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, cynk. Składniki mineralne do organizmu trafiają wyłącznie z pożywieniem. Dlatego tak ważna jest dieta matki karmiącej.
  • 5
    Węglowodany to główne źródło energii dla rozwijającego się dziecka. Podstawowym węglowodanem w mleku matki jest cukier mleczny, czyli laktoza.
  • 6
    Tłuszcze pochodzące z mleka matki pokrywają około połowy dziennego zapotrzebowania energetycznego maluch. Obecne w mleku matki nienasycone kwasy tłuszczowe [NNKT] są niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu, wzroku, pomagają utrzymać właściwe ciśnienie krwi.
  • 7
    Woda stanowi ponad 80% pokarmu matki. W niej rozpuszczone s a wszystkie substancje odżywcze, co czyni je łatwo przyswajalnymi przez organizm. Woda bierze również udział w wielu procesach życiowych, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania nerek.