Dostosuj ilość podawanego mleka

Jak używać?

Ilość podawanego mleka należy dostosować do potrzeb i apetytu naszego dziecka, jego wieku oraz wskazań pediatry.

Mleko początkowe:

Mleko początkowe, czyli przeznaczone dla dzieci niekarmionych piersią od dnia narodzin do ukończenia 6. miesiąca życia, oznaczone jest cyfrą 1. Jego podawanie może polecić wyłącznie lekarz pediatra.

Mleko następne:

Mleko, tzw. następne, przeznaczone są dla starszych niemowląt. Dzieciom w wieku powyżej 6. miesiąca życia można podawać mleko oznaczone cyfrą 2. Dla dzieci, które ukończyły 12. miesiąc życia, przeznaczone jest mleko oznaczone cyfrą 3, a dla maluchów, które ukończyły 2 lata, przeznaczone jest mleko oznaczone cyfrą 4.
Mleka następnego nie można podawać mniejszym maluchom (które nie ukończyły 6 miesiąca życia)

Ilość i wielkość porcji:

Ilość podawanego mleka (wielkość i ilość porcji) zależy od apetytu maluszka – pomocna będzie tabela karmienia.

Przygotowanie:

Każdorazowo przygotuj tylko jedną porcję mleka i od razu nakarm dziecko. Nie przechowuj resztek.
Przy przygotowaniu mleka dla Twojego dziecka postępuj ściśle według instrukcji na opakowaniu. Przygotowując mleko, pamiętaj, że standardowo stosujemy 3 miarki proszku na 90 ml wody - proporcje te zachowujemy niezależnie od ilości przygotowywanego mleka (zatem na 180 ml wody wsypujemy 6 miarek proszku). Zwróć uwagę, aby zawsze używać miarki, która dołączona jest do danego opakowania mleka. Miarki różnią się od siebie pojemnością i są dostosowane do danego rodzaju mleka.
Użycie większej lub mniejszej ilości proszku może prowadzić do odwodnienia organizmu malca lub do niedożywienia – dlatego nie zmieniaj proporcji wody i proszku.
Gdy używasz mleka z dodatkiem żywych kultur bakterii (BIFIDUS) (np. NAN Pro 2 i 3, NAN Pro HA 2 i 3)zwróć uwagę, aby woda była ostudzona do temperatury zbliżonej do temperatury ciała (ok. 37 ◦ C) – aby utrzymać odpowiednia ilość probiotyków.

WAŻNE:
Zawsze przytrzymuj dziecko podczas karmienia. Maluch pozostawiony bez opieki może się zakrztusić.

Pobierz schemat żywienia (pdf)